Unngå ferielekkasjer

Forfatter: Roar Halten  //  Kategori: Nyttige tips
Rørlegger Gerhard Aamodt i Aamodt VVS (Foto: Varme & Bad)

Oslo (NW): Oslo (NW): Ikke bli en av 7000 som får vannlekkasje i juli. Feriemåneden er høysesong for store vannskader fordi mange ikke stenger stoppekrana før de reiser bort.


– Det lureste man kan gjøre før man drar på sommerferie er å stenge hovedstoppekrana i boligen. Hadde flere gjort det, ville mange store vannskader blitt unngått, sier rørlegger Gerhard Aamodt i Aamodt VVS Varme & Bad.
Selv om naboen skal vanne blomstene, er det bedre å gi ham en nøkkel så han kan låse seg inn og åpne stoppekrana hver gang, mener rørleggeren.
– Når folk reiser bort på ferie og det oppstår en vannlekkasje, kan skadene bli katastrofale fordi det kan dryppe og lekke vann over en lang periode før lekkasjen blir oppdaget. Vi får flere slike oppdrag om sommeren nå enn tidligere, sier rørlegger Gerhard Aamodt i Varme & Bad.

Alle boliger er utsatt

I fjor ble det satt enda en rekord i forsikringsutbetalinger på grunn av brudd i vannledninger, ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon, FNH. Halvparten av skadene skjer i sommerhalvåret, og andelen vannskader om sommeren er økende. 7000 av skadene skjer i juli.
Forsikringsbransjen tror vannskadene kommer til å øke i årene fremover, både for eldre boliger og nybygg.
– Det ble bygget mange boliger i perioden 1950-1980, og få har byttet ut vannledningene, sier Gerhard Aamodt.
Men også i nybygg er det udetonerte vannbomber. En undersøkelse som ble gjort av Sintef og FNH av nybygg i Oslo i 2007, viste at 85 prosent av byggene ikke tilfredstilte plan- og bygningslovens krav til vannskadesikkerhet.

Flere tappesteder

– Folk flest har fått langt flere steder i boligen der det kan oppstå vannskader de siste årene. Det gjelder både flere toaletter, dusjer, oppvaskmaskiner og amerikanske kjøleskap med vanndispenser. Vi har opplevd at vannspruten har stått i taket, og da blir det raskt en stor skade, sier Gerhard Aamodt i Varme & Bad.
Både gamle og nye toaletter kan sprekke uten forvarsel, og vannledninger til amerikanske kjøleskap har vist seg å være svake punkter som kan gi vannlekkasje.