Gi boligen en vannsjekk!

Forfatter: Roar Halten  //  Kategori: Nyheter, Pressemeldinger
Oslo (NW): Vannlekkasjer fra rør, kraner og koblinger kan fort bli en dyr affære. Nå blir det mulig å få en tilstandsrapport om alt VVS-utstyr i huset.


– Vannsjekken er en sikkerhetskontroll som skal kunne påvise feil og mangler som i verste fall kan forårsake fremtidige vannskader, sier Kjell Dammen i Varme & Bad Lier Rørleggerforretning.

Kontrollen gjennomføres av en sertifisert rørlegger som i etterkant gir en skriftlig rapport. I rapporten står det hva som er kontrollert og en vurdering av hvert enkelt punkt.

– Sjekklisten omfatter alle VVS-installasjoner i boligen, som vaskemaskin, oppvaskmaskin, toalett, varmtvannsbereder, vannrør og koblinger, sier Dammen.

Sluk-slurv

Også sluk blir kontrollert.

– Svært mange vannskader oppstår rundt sluk. Det slurves ofte med membraner rundt sluk på bad, sier Kjell Dammen.

Mange pusser også opp badet uten å skifte ut rør og koblinger. Folk glemmer at rør har begrenset levetid.

Ifølge Sintef Byggforsk ble det i fjor registrert rundt 60 000 vannskader i Norge, og gjennomsnittsskaden koster rundt 40 000 kroner å utbedre. I fjor utbetalte forsikringsselskapene 2,3 milliarder kroner i erstatninger etter vannskader i norske boliger.

Skader som utvikler seg over tid, dekkes vanligvis ikke av boligforsikringen.

– Vi regner med at det totale skadeomfanget er på over tre milliarder kroner. Skader for én milliard dekkes altså ikke av forsikringen, og blant disse er det mange skader forårsaket av membranfeil, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Byggforsk.

Han tror problemene bare vil øke i årene fremover, både fordi det er mye slurv og fordi det er kommet mange nye produkter som monteres feil.

Garanti på jobben

– Vannsjekken innebærer ikke åpning av byggtekniske konstruksjoner og VVS-anlegg, og sjekken er ikke en garanti for at man ikke kan få vannskader. Men vi kan avdekke mange risikofaktorer, sier Kjell Dammen i Varme & Bad.

Dersom rørleggeren finner feil som så blir utbedret, får man ordinær garanti på arbeidet.

Rørleggerkjeden Varme & Bad har inngått avtale med Huseiernes Landsforbund om vannsjekken. Medlemmer av forbundet får utført vannsjekken for en tusenlapp, mot ordinær pris 1500 kroner.

Mer informasjon finner du på nettstedet www.vannsjekken.no

Tags: , , , , ,