Skum tar vepsen

Forfatter: Roar Halten  //  Kategori: Nyheter

Oslo (NW): Vepsen er spesielt aktiv i sommer på grunn av det varme været. Her er et godt råd til deg som har vepsebol i huset.– Skum er den beste måten å ta vepsen på for vanlige folk.

En sprayboks med vepseskum tetter igjen vepsebolet slik at vepsen dør, sier Peter Hjuler i Bayer Garden, som produserer sprayen.

Dekker du hele vepsebolet med spray, dør vepsen etter en times tid.

– Veps kan også komme ut av små hull i husveggen, og disse hullene kan tettes effektivt med skum. Det er en fordel å starte behandlingen sent på kvelden, når vepsen har gått til ro, sier Hjuler.

Vepsebol kan dukke opp under tak og på loft. Vepsene bygger bol av tre som de rasper av, tygger og spytter ut igjen. Bolene er store nå i august.

– Pass på, og bruk sprayen dersom et nytt vepsebol bygges opp, anbefaler Hjuler.

Mer aggressive

Avdelingsdirektør Preben Ottesen i Nasjonalt folkehelseinstitutt fraråder folk å fjerne vepsebol på egenhånd. Da er det stor fare for å få mange vepsestikk.

Ottesen forklarer at veps kan virke mer aggressive på sensommeren og høsten.

– Vepsene er arbeidere som aler opp dronninger og droner. På denne tiden av året har arbeiderne færre arbeidsoppgaver, og de virrer mye rundt, sier han.

Det er et velkjent råd at man skal holde seg rolig når vepsen summer rundt deg.

– Noen blir nesten hysteriske og begynner å kave og mase. Det jeg pleier å gjøre er å gi vepsen et lite rapp så snart jeg får den på slaghold. Da flyr vepsen raskt av gårde, sier Preben Ottesen.

Fjern brodden

Et enkelt vepsestikk er som regel ufarlig, men kan gi kraftige reaksjoner hos ømfintlige personer. Hvis brodden til en veps sitter igjen i huden, bør den fjernes med én gang.

Vepsen kan stikke flere ganger, i motsetning til bier.

– Spray så snart du ser vepsen. Ved å tette igjen vepsebolet eller hull i veggen unngår du å bli plaget av aggressive og nærgående veps utover høsten, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

Tekst:  Lise Lysfjord Pettersen/Newswire

Tags: ,