Flatskjermer bruker mye strøm

Forfatter: Roar Halten  //  Kategori: Nyheter, Nyttige tips
En undersøkelse utført av det svenske Energimyndigheten viser at flatskjermer sluker tre ganger så mye strøm som gamle fjernsyn. Plasma-TV er verstingen.

PussOpp.no gir deg råd om hvordan du allikevel kan spare strøm i standbymodus.

– Det er nok mange som kjøper en ny TV uten å tenke på dette. Kjøleskap og andre hvitevarer holder et ganske konstant energiforbruk. Med TV øker dette hele tiden, sier prosjektleder Mikael Holst i den svenske Energimyndigheten til svenske E24.

Standbymodus hjelper ikke

Mange nye TVer lar seg heller ikke slå av på vanlig vis. Knappen som bryter strømmen er ofte gjemt bak på TVen, og det er åpenbart ikke meningen at de skal slås helt av mellom bruk. Også standbymodus bruker en del strøm.


(Foto: ClasOhlson)

Enkel løsning

Løsningen for å slå TVen helt av, er ganske enkel. Ofte står TVen sammen
med annet elektronisk utstyr som en medieforsterker, spillutstyr, DVD-spiller
eller en VHS-spiller.

I elektrobutikkene finner du forgrenere med master/slave funksjon.

Disse forgrenerne kutter strømmen når masterapparatet er avslått. Eksempelvis kan du sette VHS-spilleren som master.

Når VHS-spilleren er avslått vil strømmen være fullstendig kuttet på slavekontaktene. Ulempen er selvsagt at VHS-spilleren må være påslått for at de andre apparatene skal virke. Det beste er å bruke et apparat som uansett er påslått når du skal se på TV, som master. For eksempel medieforsterker, dersom du bruker det.

Prisen ligger på rundt 200-400 kroner. Undertegnede fant disse på Lidl til 90 kroner stykket, men den tid er desverre over.

Tags: ,

 • Arnt Johnny

  Ja, eller rett og slett bare kjøpe en skjøteledning med flere uttak og av på bryter hos Meny eller andre butikker. Da skrur du av alt som er koblet til.

 • Håvar

  Nå har nesten hele den norske stat missforstått mye her når det gjelder bruken energi. hvilken egenskap har en tv? jo den bruker energi å gjør den om til varme for å si det enkelt rett ut.
  den energien en tv bruker, slipper din panel ovn eller varmepumpe/kabler å produsere. det er din egen feil vist temperaturen i din bolig blir for høy. skru ned varmen vist du har for mye teknologi som produserer varme for deg.

  enkle energi prinsipp.
  har du en dårlig panel ovn som varmer opp i stua så jobber den letter vist det fks. befinner seg et menneske der, husdyr, tv, lamper osv.

  så lenge boligen din er elektrisk fyrt så finnes det ikke noen teknologi som vill bruke unødvendig mye strøm. mye feil lærdom ute i norges gater.

  så “Flatskjermer bruker mye strøm” vell ja da lager de mye varme også. sak løst.

 • Håvar

  og forresten, spare lamper er bare tull å bruke i et rom som er strømfyrt. du sparer IKKE noe strøm ved å ha spare pærer i et strømfyrt rom. derimot, som utelys… her kan du spare penger ved å bruke spare pære, samt også kjølige rom og rom uten elektrisk fyring.

 • Per

  Hvilken LED TV bruker mindst strøm her??
  http://www.proshop.no/Flatskjerm-TV.htm