Flatskjermer bruker mye strøm

Forfatter: Roar Halten  //  Kategori: Nyheter, Nyttige tips
En undersøkelse utført av det svenske Energimyndigheten viser at flatskjermer sluker tre ganger så mye strøm som gamle fjernsyn. Plasma-TV er verstingen.

PussOpp.no gir deg råd om hvordan du allikevel kan spare strøm i standbymodus.

– Det er nok mange som kjøper en ny TV uten å tenke på dette. Kjøleskap og andre hvitevarer holder et ganske konstant energiforbruk. Med TV øker dette hele tiden, sier prosjektleder Mikael Holst i den svenske Energimyndigheten til svenske E24.

Standbymodus hjelper ikke

Mange nye TVer lar seg heller ikke slå av på vanlig vis. Knappen som bryter strømmen er ofte gjemt bak på TVen, og det er åpenbart ikke meningen at de skal slås helt av mellom bruk. Også standbymodus bruker en del strøm.


(Foto: ClasOhlson)

Enkel løsning

Løsningen for å slå TVen helt av, er ganske enkel. Ofte står TVen sammen
med annet elektronisk utstyr som en medieforsterker, spillutstyr, DVD-spiller
eller en VHS-spiller.

I elektrobutikkene finner du forgrenere med master/slave funksjon.

Disse forgrenerne kutter strømmen når masterapparatet er avslått. Eksempelvis kan du sette VHS-spilleren som master.

Når VHS-spilleren er avslått vil strømmen være fullstendig kuttet på slavekontaktene. Ulempen er selvsagt at VHS-spilleren må være påslått for at de andre apparatene skal virke. Det beste er å bruke et apparat som uansett er påslått når du skal se på TV, som master. For eksempel medieforsterker, dersom du bruker det.

Prisen ligger på rundt 200-400 kroner. Undertegnede fant disse på Lidl til 90 kroner stykket, men den tid er desverre over.

Tags: ,